Sådan laver du gode video-interviews

Anders Engbjerg Vinderslev

Video er afsindigt populært indhold.

Helt kort fortalt skyldes det især, at video føles mere intimt og personligt, og at din målgruppe derfor relaterer nemmere til video end så meget andet indhold.

Ifølge en opgørelse, som HubSpot har lavet, var 2015 året, hvor video definitivt satte sig på content-tronen.

 • Videoer udgør 50 pct. af alt mobil trafik.
 • Hvis du bruger ordet “video” i emnelinjen på en e-mail, forbedres åbningsraten med op til 18 pct.
 • I 2017 vil 69 pct. af forbrugeres onlinetid gå med at se video.
 • I 2018 vil samme tal være steget til 79 pct.

Med andre ord: Det er tid til at lave video.

Hvis du ikke allerede er igang, så kan det være forbi, at video (umiddelbart) virker som et lidt utilgængeligt medie.

Der er noget teknik, du skal have styr på. Du skal have det rigtige udstyr. Og så skal råmaterialet skal bearbejdes i et redigeringsprogram, før det kan publiceres.

Meget besværligt?

Nej, faktisk ikke nødvendigvis. I dette hack forklarer vi, hvordan du kommer fra start til slut med et videoformat, der ikke kræver meget mere end en mobiltelefon – nemlig video-interviewet.

10 skridt til dit første video-interview

Vi viser dig, hvordan du finder den gode historie blandt dine kolleger. Hvordan du stiller de rigtige spørgsmål. Og hvordan du opnår gode billeder og fin lyd uden at bruge en formue i processen.

Vi tager udgangspunkt i, at du interviewer en kollega, men du kan bruge den samme skabelon til at interviewe hvemsomhelst, du synes har noget interessant at fortælle dit publikum.

Så hvad venter du på? Kast dig ud i videointerview. Holder du vores ti råd i baghovedet, kan du være sikker på, at det ikke går helt galt.

1. Find den gode historie

Vi har før skrevet om, hvordan du finder frem til de historier, som dine kolleger har at fortælle. En god historie kunne være kollegaens:

 • helt særlige relation til virksomheden
 • faglige vurdering af et eller flere produkter
 • oplevelse med en kunde 
 • holdning til en tendens inden for branchen 
 • spændende ferie, skøre hobby eller noget helt tredje, som giver et indblik i virksomhedens medarbejdere 
 • Historierne dikterer hvilke spørgsmål, du skal stille, og derfor bliver du nødt til at lade kollegaen briefe dig om sin historie, inden du interviewer, så du har mulighed for at forberede en gennemtænkt spørgeplan. 

I virkelighedens verden er det sandsynligt, at du må hjælpe kollegaen med at finde frem til historien. Men det ændrer ikke på, at I skal være på bølgelængde, når I sætter jer ned og kameraet ruller.

Ellers bliver interviewet uskarpt, redigeringsarbejdet langtrukkent og slutproduktetet slet ikke så godt, som det kunne have været.

2. Forbered dine spørgsmål

Inden interviewet går i gang, skal du forberede dine spørgsmål. I deres helhed skal spørgsmålene udgøre en spørgeplan, som egentlig bare dækker over, at spørgsmål stilles i en kronologisk, meningsgivende rækkefølge og indhente de informationer, som fortæller interviewpersonens historie.

Her følger tre tips til, hvordan du kan strikke spørgeplanen sammen:

 • Start med nogle nemme spørgsmål og vendt med de mere komplicerede af slagsen til interviewets sidste halvdel. De fleste interviewpersoner har brug for at varme lidt op, før de føler sig helt trygge foran kameraet.
 • Du skal være på bølgelængde med din kollega om historie og tema, men undlad at give vedkommende en komplet liste over dine spørgsmål. Svarenes ordlyd skal være spontan og ikke indstuderet.
 • Du behøver ikke følge spørgeplanen slavisk. Hvis behovet opstår, skal du være fleksibel nok til at kunne afbryde din plan og stille et opfølgende spørgsmål. Det kan være noget, interviewpersonen siger, der vækker din interesse. Så skal du spørge ind til det. Men du skal vende tilbage til spørgeplanen. Ellers risikerer du at miste overblikket.

3. Spørg på den rigtige måde

Når man bevæger sig rundt i interviewets ædle kunst, er det vigtigt at spørge på den rigtige måde. Det kan du gøre sådan her:

 • Publikum har udsyn til interviewpersonen, og det skal være interviewpersonens stemme, der dominerer lydbilledet. Ikke din. Det kan være fristende at tilkendegive sin egen holdning til et spørgsmål. Eller formulere meget lange spørgsmål for at demonstrere alt den viden, du selv ligger inde med. Men det er ikke meningen. Hvis du vil snakke, må du få en kollega til at interviewe dig.
 • Undgå ledende spørgsmål og spørgsmål som interviewpersonen kan svare ja eller nej til. “Ja”, “Ja”, “Nej”, “Ja”, “Nej”, “Ja” er højst sandsynligt ikke et godt interview.
 • Hvis kollegaen svarer uklart på dit spørgsmål, skal du stille det igen. Du kan altid redigere et dårligt svar ud af videoen, men du kan ikke skabe nye besvarelser, når optagelsen er slut.

4. Lyt på den rigtige måde

Som interviewer er en af dine vigtigste opgaver at lytte på den rigtige måde. Det kan du gøre sådan her:

 • Hold øjenkontakt. Det bekræfter kollegaen i det indtryk, at du lytter. Samtidig undgår du, at vedkommendes blik flagrer og distraherer publikum.
 • Du må helst ikke afbryde interviewpersonen. Lad vedkommende færdiggøre sine svar. Også selvom de bevæger sig væk fra udgangspunktet. Måske ender svaret et godt sted, du ikke kunne have forudset. Under alle omstændigheder gør det interviewpersonen nervøs at blive afbrudt.
 • Du skal ikke være bange for stilhed. Interviewpersonen har brug for tænketid og pauser, og du kan altid klippe ud, hvis noget ikke fungerer. Vær tålmodig. 

5. Undgå at taler i munden på interviewpersonen 

Der er lige to nøgleprincipper, du skal skrive dig bag øret:

 • Du må ikke tale, imens interviewpersonen svarer på spørgsmål. Det giver jo sig selv, kan du tænke. Men: Man kan meget nemt komme til at mumle “ja” og “nej” og “mmm” og “okay” og “haha”, imens interviewpersonen svarer. Det er et lille helvede at klippe ud, når du kommer til redigeringsfasen. De her små responslyde bruger vi til at kommunikere, at vi lytter, men når du interviewer, må du nøjes med øjenkontakt og små nik til at signalere din opmærksomhed. 
 • Hvis du ønsker, at din egen stemme skal klippes helt ud af interviewet, er det vigtigt, at du får interviewpersonen til at gentage dit spørgsmål, inden vedkommende svarer. Altså: Hvis du spørger “Hvornår startede du her i virksomheden?”, skal interviewpersonen svare “Jeg startede her i virksomheden i 2001 lige efter…”. Det er vigtigt, at du inden interviewet har taget stilling til, om dine egne spørgsmål skal med eller klippes ud. Skal de med, bør du være opmærksom på at tale klart og formulere dine spørgsmål i færdigafsluttede sætninger. Skal de ikke med, bør du instruere interviewpersonen i at gentage spørgsmål.

6. Væk fra væggen, ud i midten

Når en person bliver interviewet op af en væg, kommer både væg og baggrund og interviewperson til at stå i fokus, og det bliver sværere for seeren at fokusere på interviewpersonen. 

Hvis du derimod bevæger interviewpersonen ud i midten af rummet, og skaber visuel dybde, kan du arbejde med det ‘selektive fokus’. Hvis du filmer med en smartphone, kan du trykke på interviewpersonen, og derved få baggrunden til at fremstå sløret. Du har placeret det selektive fokus på interviewpersonen.

Tommelfingerreglen: Få dit kamera så tæt på interviewpersonen og bagvæggen så langt bagved interviewpersonen som muligt. Det amerikanske video- og kommunikationsbureau 12 Stars Media har lavet denne fine illustration af konceptet:

Dårlig placering af interviewperson: 

Billede_1_videohack.jpg

God placering af interviewperson:

Billede_2_videohack.jpg

7. Sørg for, at rummet er veloplyst 

Nyere HD-kameraer og smartphones fungerer rigtigt godt i naturligt lys, så hvis du kan gennemføre interviewet udenfor, i dagslys, er det ideelt. Omvendt skal vejret, regn og blæst, ikke forstyrre interviewet eller ødelægge lyden. Med det danske vejr in mente, kommer du nok til at foretage de fleste optagelser indendøre.

Sørg for at tænde alle lyskilder og lamper i det rum, hvor du optager. Neonlys skaber et varmt, blå/pink-tonet lys, imens hvidglødende pærer udleder gult/orange lys. Sollys giver et blå-tonet lys. Du kan sagtens eksperimentere med en kombination af forskellige lyskilder.

Hvis der er dagslys udenfor, skal du ikke være bange for at trække gardinerne til side eller persiennerne op. Du må bare ikke placere interviewpersonen foran vinduet – eller nogen anden lyskilde for den sags skyld. Hvis du gør, kommer interviewet til at se sådan her ud:

Billede_3_videohack.jpg

8. Sæt dig ved siden af kameraet 

Interviewpersonen skal ikke stirre direkte ind i kameraet, men bevare øjenkontakt med dig. Samtidig skal kameraet være i stand til at fange interviewpersonens blik og mimik. 

Du skal sidde eller stå umiddelbart ved siden af kameraet. På den måde bliver interviewpersonens ansigt filmet uden, at vedkommende skal holde øjenkontakt med linsen. Vimeo har lavet en fin tegning af den ideelle opstilling:

Billede_4_videohack.png

9. ‘Rule of thirds’

Rule of thirds dikterer, hvor interviewpersonen skal “indrammes” i billedet. Kort fortalt, skal du positionere interviewpersonen enten til højre eller venstre for midten. Videobureauet Candido har lavet dette illustrative billede:

Billede_5_videohack.jpg

Den venstre eller højre vertikale linje skal gerne inddele interviewpersonens ansigt i to omtrent lige store halvdele. 

Hvis du følger rule of thirds, bliver billedet mere dynamisk, end hvis du placerer interviewpersonen i midten af billedet. Baggrunden får på den måde lov til at stå frem til enten højre eller venstre. Det giver seeren andet interessant at orientere sit blik imod end blot interviewpersonen. Du kan dekorere baggrunden med blomster, en plakat eller en trejde form for indretning, som understreger videoens tematik. 

10. Kamera, lyd og redigering 

Vi er efterhånden ved at være der, hvor du er klar til at optage interviews. Nu er spørgsmålet bare, hvilket kamera, mikrofonudstyr og redigeringsprogram, du skal bruge. 

Kamera: Der er intet i vejen for, at du kan bruge din smartphone til at optage interviews. Især hvis der er tale om en nyere model, som er lanceret inden for de seneste par år, kan din smartphone helt sikkert levere nogle flotte, klare billeder, der er helt fine til dette format. Det er en god ide at købe et stativ til din telefon. Der er mange udbydere, og du kan købe et udemærket et af slagsen for en 3-400 kroner.

Mikrofon: Lyden skal være i top, når du laver et videointerview. Derfor er det en god ide at tilkoble en ekstern mikrofon til din smartphone. Hvis du ønsker, at det kun er interviewpersonens stemme, der skal eleveres af en mikrofon, kan du købe en klassisk interviewmikrofon, som interviewpersonen holder i hånden. Den koster omkring 600 kroner. Du kan også købe et sæt clipsmikrofoner og sætte på hver af jer. De koster omkring 200 kroner stykket. 

Redigering: Der findes en lang række applikationer, som du kan redigere video på din smartphone med. Hvis du bruger en iPhone, er Apples eget iMovie et oplagt valg. Applikationen koster 39 kroner, og du kan på kort tid lære at redigere videoer i det brugervenlige program. Et gratis redigeringsprogram, som kan bruges på både iOS og android-telefoner, er Adobe Premiere Clip. Med Adobe Premiere Clip kan du hurtigt og nemt sætte en video sammen. Du kan finde alle applikationerne ved at søge på deres navn i App Store eller i Androids Google Play Store. 

Nu skulle du være klar til at smække dine første videointerviews sammen. De første par gange skal du nok bruge lidt ekstra tid på at blive komfortabel med teknologien og set-uppet, men når først det kører, har du lært at lave et godt stykke indhold, der ser lækkert og professionelt ud.

Og det gode ved at producere video: Jo mere du lærer, desto mere kan du lave. Når først du mestrer videointerviews, kan du bevæge dig videre til mere komplicerede produktioner.

Rigtig god fornøjelse!

New call-to-action

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Video marketing

Kommentarer (1)