Video-marketingstrategi: 9 spørgsmål, du skal svare på for at få succes

Jesper Laursen

Et billede siger mere end tusind ord, lyder et gammelt ordsprog. Men hvor meget tror du så, at du kan sige med video, hvor der er ikke mindre end 60 billeder per sekund? En del, ikke?

Det er en af grundene til, at video eksploderer i øjeblikket, men du skal tænke dig godt om, inden du kaster dig ud i den fagre video-verden, for du risikerer at spilde både penge, tid og tillid hos vigtige interessenter i organisationen, hvis du ikke gør dit forarbejde ordentligt.

Cisco forudser, at video vil udgøre 82 pct. af al IP-trafik i 2022, og ifølge vores egen årlige undersøgelse Content marketing i Danmark 2021 er video den disciplin, som flest virksomheder vil øge budgettet på. 

Og der er god grund til, at video vokser så voldsomt. Forbrugerne efterspørger det, og det skaber resultater for virksomheder. For eksempel skaber video tre gange mere engagement på LinkedIn end tekst og billeder.

Men selvom video er både populært og effektivt, så kan det også være både dyrt og besværligt, og derfor er der nogle ting, du skal overveje grundigt, før du begynder at optage. 

Google bad mig en forårsdag i 2021 holde et live-oplæg om emnet på Google Succes Online. Her kom jeg blandt andet ind på ni spørgsmål, du bør stille dig selv og dine kolleger, inden I skyder. Tilsammen udgør de en mini video-marketingstrategi, og du kan dykke ned i dem nedenfor.

 

#1: Hvad er dine mål for video-marketing?

Når vi laver strategier sammen med vores kunder, så er det her et punkt, vi bruger uforholdsmæssigt meget tid på. Det viser sig nemlig alt for ofte, at man enten vil for meget (for eksempel både skabe brand awareness, brandvarme leads til salg og så også lige hjælpe kundeservice med at nedbringe antallet af opkald i et og samme projekt), eller at målet er for diffust. 

Så hvorfor vil du give den gas med video?

Skal det øge konverteringerne på dine produktsider, tilføje en dimension til dit brand eller øge antallet af kunder med mere end et produkt fra 30 til 45 pct? Jo mere præcis, du kan blive, jo bedre.

 

#2: Hvem vil du ramme med dit video-content?

De tre vigtigste ting, når man arbejder med content marketing i alle former og formater, er modtageren, modtageren og modtageren. Så hvem er modtageren til dine videoer? Og her taler vi om virkelig at vide, hvem modtageren er. Hvad er det, de gerne vil vide? Hvordan får de deres informationer? Hvilke videoer ser de og hvor?

Hvis du skal sælge noget (og hvem her på kloden skal ikke det?), så er buyer personas en god måde at tænke over det på. Og dem kan der være flere af, hvad enten det er B2C, hvor det måske både er manden, kvinden, børnene, bedsteforældrene eller vennerne, som spiller hver deres rolle i købsbeslutningen. Eller B2B hvor det måske er en fra C-level, en mellemleder og indkøbsafdelingen, du skal ramme.

 

#3: Hvad vil du gerne have dem til at gøre?

Du har dine overordnede mål med video-indsatsen, men hvad vil du gerne helt konkret have, at din målgruppe gør, når de har set dit content - eventuelt helt ned på den enkelte video? Vil du trække dem hen på en produktside i din e-shop, bede om en produktdemonstration eller skrive sig op til dit nyhedsbrev? Svaret kommer til at styre, hvordan du skruer videoen sammen, og hvilke CTA’er du lægger ind i eller rundt om den.

Skærmbillede 2021-03-08 kl. 16.39.19

 

Vær skarp på konverteringen. Skal videoen lede til en webshop, booke et møde eller som her hos BEUMER GROUP et sign-up til nyhedsbrev?

Ideelt set har du altid en plan for, hvad næste skridt er efter en video, og det gælder, hvad enten du binder dem sammen i deciderede flows - det vil sige, hvor flere videoer er tænkt som en sekvens, brugeren bliver ledt igennem - eller de skal klare sig lidt mere alene. 

 

#4: Hvilken slags videoer vil du lave for at ramme din målgruppe?

Hvis du har svaret på de tre første spørgsmål, så ved du nu, hvad du ønsker at opnå ved at få en konkret målgruppe til at gøre, synes eller føle noget helt specifikt. Nu skal du så svare på, hvilken slags video der skal få dem til at gøre det. Der findes mange forskellige videoformater, du kan kaste dig over, og de kan alle noget forskelligt. Her kommer en liste med nogle af de mest almindelige:

  • Live streams
  • Brand video
  • Explainer videos
  • How-to videos
  • Thought leadership videos
  • Webinars and recorded webinars
  • Case videos 
  • Culture videos
  • Product demo videos
  • Promo videos

 

Jeg kommer desværre ikke til at gå alle formaterne igennem i denne post, men hvis du bliver ved med at læse og se vores indhold, så lover vi til gengæld, at vi nok skal dykke dybere ned sammen med dig andetsteds. I mellemtiden kommer der lige et eksempel på en casefilm, som vi har lavet med Santander Consumer Bank, så du får en lille smagsprøve.

Santander arbejder meget med case-film som den her om byggeprojekter.

 

#5: Hvor vil du distribuere dine videoer?

Hvis man lavede spillefilm i de gode gamle dage, så var der ikke så rasende mange steder, den kunne blive vist. Biografen eller den ene fjernsynskanal. I dag kan den få premiere på hundredvis af forskellige tv-kanaler for ikke at nævne et hastigt voksende antal streamingtjenester, sociale medier og sågar nyhedsmedier online.

På samme måde kan dine videoer få luft under vingerne på langt flere kanaler og platforme end tidligere. Og heldigvis for det, for det er jo hverken ret sjovt eller effektivt, hvis der ikke er nogen, som ser skidtet. Når du skal lave en distributionsplan for dine videoer - og det skal du - så kan du for overblikkets skyld dele den op i de tre klassikere paid, owned og earned. Men vær lidt kreativ. Der er masser af muligheder, som både kan være billige og bedre end de første indskydelser, du får. Bare husk, at hvad du end vælger, så skal de lede hen til den aktion, som du er ude efter. Øjenæbler i sig selv er ikke noget værd, hvis de ikke får ejeren til at gøre det, du gerne vil have hende til. 

Her kommer nogle af de mest almindelige distributionskanaler:

#6: Hvor meget vil du bruge på at distribuere dem?

Den her skal jeg ikke bruge så meget krudt på, for den giver lidt sig selv. Men det korte af det lange er, at du ikke kan regne med at komme meget længere ud end din egen hjemmeside, hvis du ikke er klar til at binde et eller andet budget i halen på videoerne. Og det gælder også de såkaldte virale videoer. 

Jeg havde for et års tid siden en åbenhjertig snak med en Google-chef, og han gjorde det meget klart: 

Rene virale videoer på YouTube findes ikke. 

Det kan godt være, at de får et viralt liv, men du får ikke startet bålet, hvis du ikke hælder noget tændvæske på. Og så nævnte han i øvrigt en række af de videoer, som vi alle har hørt om eller set, men som jeg måtte love ikke at gengive, og alle havde de fået penge med hjemmefra. Det skal nogle af dine videoer også have - men selvfølgelig ikke dem alle.

 

#7: Hvem skal lave dem?

Ja, det mest indlysende, klogeste, effektive, sympatiske og på alle måder rigtige er selvfølgelig at få Brand Movers til at lave dem. Men hvis du nu af en eller anden (mærkværdig) grund skulle vælge en anden løsning, så skal du finde ud af, hvad det skal være. Vil du lave det hele selv, eller skal du have ekstern hjælp og i givet fald til hvad? Det kan være, at du gerne vil have hjælp til en strategi, men at du selv har folk til at lave videoerne. Det kan også være, at du selv vil lave nogle af videoerne, mens du outsourcer andre. 

Der er under alle omstændigheder masser af muligheder og modeller. Det handler om at komme i gang, og så kan du altid justere, når du bliver klogere. 


UND_102_04032019_NT_467508-medium-e1605190289764

Hvis budgettet er stort nok, kan du jo overveje at få Susanne Bier til at instruere din næste film.

 

#8: Hvordan passer dine videoer med resten?

Ret beset bør du ikke lave en reel strategi bare for video - selv om det her indlæg lugter lidt af det. Du skal lave en content marketingstrategi, og nu om stunder kan den ikke ikke indeholde video. Og det kan du så lave en særskilt plan for. 

Under alle omstændigheder skal din video-indsats koordineres med resten af dine kollegers eller dine egne aktiviteter. Selvfølgelig inden for content marketing, men ideelt set også inden for PR, salg, sponsorater, annoncering etc. Og husk, at de samme videoer meget ofte vil kunne genbruges i employer branding, kommunikation, salg eller mange af de andre ting, som din virksomhed bruger indhold til. 

 

#9: Hvordan vil du måle, om det virker?

Hvis du ikke måler, kan du ikke vide, om det virker. Traditionelt er meget video blev målt ret diffust af marketingfolk - især når det har haft mere branding-karakter. Men heldigvis kommer der flere og flere værktøjer og platforme, som gør det nemmere. Danske 23video er et godt eksempel. Vidyard er et andet. Begge har glimrende integrationer til for eksempel HubSpot, som du kan læse mere om her.

Nu har du fået nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig videre med video-marketing, hvad enten du lige er begyndt eller har været i gang nogen tid. Det vigtigste er at komme i gang og få gjort sig nogle erfaringer. Der er absolut ingen tegn på, at du får mindre brug for video fremover.

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Video marketing

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.