Sådan laver du aktuelt content, der driver awareness og autoritet

Alexander Højfeldt Lund

Hvis du har arbejdet med content marketing i bare et kort stykke tid, vil du nok have opdaget, at noget indhold performer bedre over for læseren og seeren end andet.

Det gør det typisk, fordi lige præcis de stærkeste stykker content rammer en treenighed mellem at være underholdende, informativt og relevant. 

I dette blogindlæg skal vi fokusere på den sidste del af den treenighed: Hvordan gør du dit indhold så relevant som muligt for modtageren?

Den mest effektive måde at gøre dit indhold mere relevant er ved at gøre det aktuelt. Aktuelt indhold fokuserer typisk på en begivenhed eller et budskab, der giver brandet en større share of voice, når interessen for emnet rammer sit højdepunkt.

Når du tænker på at lave aktuelt indhold, kan du begynde med at stille dig selv disse tre spørgsmål:

  • Hvad er alle fokuseret på lige nu?
  • Hvad leder de efter online?
  • Hvad er det mest presserende spørgsmål, som dit brand kan hjælpe med at svare på?

Kan du planlægge aktuelt content?

Men hov, tænker du måske, jeg har da ikke tid til konstant at sidde og holde øje med, hvad der er oppe i tiden. Så hellere lave noget evergreen content, som kan bruges på alle tidspunkter af året, og som kan planlægges på forhånd.

Jo, jo, men tøv en kende.

Aktuelt content kan faktisk også planlægges på forhånd, men til forskel fra evergreen content er det mest effektivt på et bestemt tidspunkt. 

Desværre mangler aktuelt content ofte i content marketing strategier – højst sandsynligt, fordi det kræver mere planlægning og research før og under begivenheden. Men der er faktisk to forholdsvis enkle måder at få aktuelt content ind i din content marketing strategi:

  • Identificer kommende højtider, årstider og begivenheder
  • Lav en kalender, der er fleksibel, så du kan reagere på nyheder og popkulturelle begivender

Du kan læse mere om, hvordan du planlægger aktuelt content i dette blogindlæg.

Hvorfor er aktuelt content vigtigt?

Aktuelt content bør altså være en del af din content marketing strategi. Men hvorfor? 

Tænk på sådan noget som sund kost. Du kan fylde dine måltider med spændende og sund frugt, grønt, kød osv. og lave nye opskrifter hver eneste dag. Du kan også lave den samme ret hele tiden. 

En diæt, der består af spændende, nye opskrifter hver dag, kræver endeløs planlægning, forberedelse og tilberedning. Men på den anden side: Hvem gider at spise det samme måltid hver dag? Begge løsninger bliver altså lidt trættende i længden både for kokken og for den, der skal spise det. 

Det samme gælder for en content marketing strategi. Dit publikum har brug for informativt, evergreen content, der passer ind på alle tidspunkter, men det er ikke noget, de har lyst til at læse eller se hver dag. Det er her aktuelt indhold kommer ind.

Aktuelt indhold tilfører relevans, aktualitet og underholdning til din content strategi. Din strategi vil fremstå irrelevant og uinteressant for dit publikum uden aktuelt content.

Aktuelt content er nemlig med til at drive awareness og autoritet for dit brand af den simple årssag, at du taler om et emne, som optager din målgruppe. Når du er en del af samtalen, skaber du awareness om dit brand, og hvis du samtidig har en holdning til den begivenhed eller det emne, du taler om, så øger du også dit brands autoritet hos målgruppen.

Men hvordan laver du aktuelt indhold?

Det kan måske virke lidt overvældende at skulle i gang med at lave aktuelt content, men det behøver det faktisk ikke at være. Brands gør det i større eller mindre grad hele tiden. 

Derfor har jeg her samlet nogle af de mest effektive best practices til at lave aktuelt content - og tilføjet en række eksempler, så du også kan komme i gang med at skabe super relevant indhold for din målgruppe.

Fem typer af aktuelt indhold

1 Newsjacking

Newsjacking er ikke nyt, men det har fået en særlig plads i digital marketing. Når en stor nyhed eller begivenhed har relevans for dit brand, kan du hægte dig på den interesse ved at lave content rundt om den. Denne tilgang kan booste din SEO, øge engagement på sociale medier og udvide din awareness hos nye målgrupper. 

Et af de mere kendte eksempler på newsjacking er tilbage fra 2013, hvor et pludseligt strømsvigt efterlod Super Bowl-finalen i amerikansk fodbold i mørke, og tvang holdene til at standse spillet. Mens fans over hele verden sad foran deres fjernsyn og ventede på, at kampen skulle genoptages, sørgede Oreo for at udnytte begivenheden med et perfekt timet tweet.

 

Tweetet gik selvfølgelig viralt og blev en af de mest nævnte reklamer i forbindelse med Super Bowl det år, hvilket er meget imponerende, når man tænker på, hvor meget andre brands investerer i reklamer i forbindelse med finalen.

2 Seasonal content

Når årstiderne skifter, og allergisæsonen går i gang eller vinteren kommer med fuld kraft, har læserne fokus på, hvordan de klarer sæsonens udfordringer bedst. Også når det kommer til højtider som jul og påske eller store sportsbegivenheder som VM i fodbold eller OL, har brands mulighed for at lave content om et emne, der er på alles læber. 

Din Sundhedsfaglige A-kasse lavede f.eks. en interaktiv julekalender ved hjælp af platformen Playable. Julekalenderen fik over 6.500 besøgende i gennemsnit hver dag i december måned. Det resulterede blandt andet i 16.000 nye marketingpersmissions.

3 Årets udgang

Når kalenderen nærmer sig sit udløb, begynder de fleste at reflektere over året, der er gået og fundere over, hvad det nye år vil bringe. Det er en oplagt mulighed for brands til at deltage i eller skabe en samtale om året, der gik, og året, der kommer med content som lister, rapporter eller forudsigelser.

Et eksempel på sådan et stykke indhold er en rapport, vi producerede for Santander Consumer Bank tilbage ved årsskiftet 2018/2019. Rapporten “Danskernes biløkonomi 2019” tog simpelthen temperaturen på danskernes lyst og evne til at købe biler, og hvordan de gjorde det.

Rapport-2018-TEST-Forside1

Foruden downloads på Santanders hjemmeside fik rapporten også opmærksomhed i flere landsdækkende medier f.eks. Ekstra Bladet og øgede dermed Santander Consumer Banks autoritet.

4 Kampagne-content

En kampagne er det perfekte tidspunkt til at lave aktuelt content, der skaber interesse. Det kan være indhold skabt til at understøtte en specifik marketing-kampagne, udgivelse af ny research eller en produkt-lancering. Afhængig af dit mål kan indholdet hæve kampagnens effektivitet, øge dit thought leadership eller skabe mere awareness.

 

Kampagne-content kan også starte samtaler om et specifikt emne, som f.eks. L’Oreal gjorde det med #LetsFaceIt kampagnen. Målet var af afstigmatisere brugen af mundbind og masker under Covid-19 pandemien. På TikTok genererede videoer med maskebærende brugere mere end 17 millarder views. 

5 Event-content

Præcis som ved en kampagne kan et brand også skabe aktuelt indhold omkring et event eller en begivenhed. Det kan f.eks. være content, der understøtter en konference eller et webinar. Det hjælper med at maksimere med return on investment på eventet og øger begivenhedens reach.

Inden præmieren på House of the Dragon på HBO Max lavede streamingtjenesten i samarbejde med Ekstra Bladet flere stykker native content. Indholdet skulle skabe awareness, øge hypen og skabe flere abonnenter.

Husk! Gør ikke som Burger King

Til slut en lille udgangsbøn. Lav kun aktuelt content om emner, som din virksomhed eller dit brand troværdigt kan tale som.

Hvis du er bildækfabrikant er det måske ikke voldsomt relevant at lave indhold om VM i fodbold, men måske i stedet Le Mans? Læseren eller seeren kan hurtigt gennemskue, hvis du blot forsøger at hægte dig på en aktuel trend eller en nyhed uden rent faktisk troværdigt at kunne bidrage til samtalen.

Et godt eksempel på et dårligt eksempel er Burger Kings kampagne om mentalt helbred i forbindelse med Mental Health Awareness Month i USA.

 

I 2019 lancerede fast food-kæden fem "unhappy meals" med taglinen: No one is happy all the time. And that’s OK. 

Kampagnen tiltrak sig hurtigt negativ opmærksomhed på de sociale medier, hvor folk kritiserede, hvad de opfattede, som en meget let tilgang til et tungt emne. Flere stillede også det relevante spørgsmål: Hvilken autoritet har Burger King til at udtale sig om mentalt helbred?

Det er med andre ord vigtigt, at du laver content om emner, du troværdigt kan mene noget om – eller at du vil sætte indsats bag ordene og rent faktisk gøre noget. Ellers kan det eksplodere mellem hænderne på dig.

Få tips og tricks til digital marketing i vores nyhedsbrev

Måske vil du også læse

disse indlæg om Content marketing

Der er ingen kommentarer endnu.

Vær den første til at kommentere.